Buiten trouwen - Moments in life

Buiten trouwen

Buiten trouwen

Gepubliceerd op 24 februari 2022

Buiten bruiloft

Bijna hoopt op prachtig weer op zijn of haar bruiloft. Steeds vaker kan het ook. Een klein voordeel van klimaatverandering, maar ook de pandemie van de afgelopen jaren heeft hier een handje bij geholpen. Ook als bruidsfotograaf fotografeer ik steeds vaker buiten bruiloften. Sterker nog, afgelopen jaar waren in ieder geval vrijwel alle trouwceremonies in het hoogseizoen buiten.

Om jullie op weg te helpen en hopelijk inspiratie te geven, geef ik jullie graag zeven tips voor een prachtige buiten bruiloft.

Mitch & Femke hadden het perfecte weer op hun trouwdag bij landgoed Amerongen

#1: Trouwlocatie

Misschien wel het belangrijkste element. Vooral de vraag: ‘In wat voor “decor” wil je trouwen’, is belangrijk. Prachtig mooi omlijst in een bos, Lekker met jullie voeten in het zand of misschien wel fijn in jullie eigen omgeving (thuis).

Ook is het belangrijk om na te denken over hoeveel je wil doen aan de aankleding. Sommige trouwlocaties zijn al prachtig mooi van zichzelf, sommige trouwlocaties hebben wat aankleding nodig en wanneer je thuis trouwt zullen jullie alles zelf moeten doen, al is dat natuurlijk een deel van de voorpret. Zeker wanneer je de voorbereiding samen doet met familie en vrienden. Ook het inhuren van een wedding stylist behoort zeker tot de mogelijkheden. Zij kan een trouwlocatie omtoveren tot jullie droomparadijs, welke sfeer jullie de bruiloft ook mee willen geven.

Tip: Houd er rekening mee dat buitenlocaties openbaar kunnen zijn en dat onze nieuwsgierige mede landgenoten het soms leuk vinden om te blijven kijken. 

#2: Ideale tijdstip

Wanneer je de trouwlocatie en datum weet, kun je ook gaan nadenken over het tijdstip. Trouwen jullie middenin de zomer of in het voor of najaar? Is er de mogelijkheid om in de schaduw te zitten of alleen volle zon?

Je kunt je misschien voorstellen dat het niet prettig is om met 30 graden in de volle zon te trouwen. Hoog zomer is het dan ook verstandig om of ‘s-ochtends vroeg of juist eind van de middag te trouwen (16.00 of later). Het licht is dan veel zachter en je vermijd de ergste warmte.

Sanne & Andre hadden prachtig, maar fris weer. De gasten wisten ervan en konden zich er naar kleden.

#3: Weervoorspelling

Het enige waar jullie niets over te zeggen hebben. Het weer. Wanneer je een locatie hebt geboekt waar je binnen en buiten kunt trouwen, dan is er niets aan de hand. Trouw je echter thuis of heb je een locatie waar je alleen buiten kunt trouwen is het handig om na te denken over alternatieven.

Vooral regen is vervelend, want niemand wil in de regen zitten. Maar kou kun je je tegen kleden. Daarnaast bestaan er allerlei soorten tenten. Stretch tenten zijn prachtig, maar hebben het nadeel dat je ze niet kunt dicht maken, maar de tenten die je dicht kunt maken, hebben vaak wat meer aankleding nodig omdat ze niet altijd even mooi zijn.

Huur je zelf een tent? Probeer dan te gaan voor een tent met een lichte kleur. Dit is mooier voor de foto’s 😉

Tip: Wanneer je buiten wil trouwen is het belangrijk om dit door te geven aan jullie gasten zodat ze hier rekening mee kunnen houden en hier hun kleding / schoeisel op kunnen aanpassen. 

Remco & Marjon namen het zekere voor het onzekere door bij Netl onder een stretchtent te trouwen (wat maar goed was ook 😉 ).

#4: Backdrop / achtergrond

Dit punt vind ik als fotograaf heel belangrijk en is uiteindelijk voor het eindresultaat van jullie foto’s ook belangrijk 😉 .

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk waar jullie gaan zitten wat betreft licht. Vol tegenlicht midden op de dag is een uitdaging voor jullie fotograaf, maar vol met jullie gezicht in de zon kan heel lastig zijn voor jullie om maar een voorbeeld te noemen.

Er is geen goed of fout en een goede fotograaf kan in iedere situatie mooie foto’s maken, maar met een mooie back-drop kun je al een wereld van verschil maken.

Met een mooie achtergrond creëer je een fijne sfeer en mooie omlijsting. Soms is de locatie van zichzelf al prachtig, maar vaak kan een locatie wel wat aankleding gebruiken. Dit kan variëren eenvoudig tot super uitgebreid en alles daar tussenin. Denk aan aankleding zoals bloemen, lampionnen en lampjes. Je kunt mooie stoffen draperen, vloerkleden neerleggen enz…

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden en een weddingstylist / planner kan je hierbij helpen wanneer je er zelf niet uitkomt. 

Ferry & Bouke hadden gekozen voor Havezathe den Alerdinck als trouwlocatie

#5: Praktische zaken

Afhankelijk van de locatie zijn er veel praktische dingen waar je over moet nadenken. Jullie zullen niet de eersten zijn die hoog zomer buiten trouwen en verbranden omdat je je vergeten bent in te smeren. Trouw je in het bos dan is het belangrijk om jezelf te controleren op teken en ook muggenspray is vaak geen overbodige luxe (tenzij je nooit ergens last van hebt).

Is het ontzettend warm, dan is het belangrijk dat jullie en jullie gasten altijd beschikking hebben over drinkwater binnen handbereik. Zonnebrand en muggenspray voor het grijpen is ook fijn voor degenen die daar niet aan gedacht hebben.

Valt het weer tegen, kan een omslagdoek/ dekentje heel prettig zijn voor je gasten.

Paul & Celeste kregen 30+ graden cadeau op hun trouwdag

#6: Feest

Een buitenfeest is natuurlijk super gaaf! Zeker wanneer je een mooie sfeer creëert met verlichting. Kerstlampjes voor buiten, kaarsen, lampionnen. Mogelijkheden genoeg voor een prachtige setting.

Wanneer je een tent hebt staan is het heel belangrijk om na te denken waar de kachels geplaatst worden en om voldoende kachels te hebben. Bij mijn eigen huwelijk was bijvoorbeeld de fout gemaakt dat de kachels voor in de tent verwarmden. Hierdoor werd het dansgedeelte veel te warm en het gedeelte waar mensen met elkaar praatten was te koud. Ons feest was geweldig, maar ik behoed koppels graag voor het maken van dezelfde fout 😉 .

Tip: Niet overal mag je zomaar buiten een feest organiseren vanwege het geluid en de omwonenden. Denk er dan ook goed om dat vergunningen kloppen. Trouw je thuis? Vergeet dan ook vooral niet om de buren in te lichten of nog beter… uit te nodigen 😉

Tom & Yalou: Hadden als trouwlocatie gekozen voor een bruiloft in een boomgaard van familie

#7: Plan B

Het is en blijft Nederland en dus is het verstandig om altijd na te denken over het “wat als” scenario.  We willen allemaal mooi weer, maar helaas is dat niet te koop. Met een goed alternatief (lees: locatie met binnenoptie of tent huren) is slecht weer gelukkig geen ramp.

Mijn favoriete buiten trouwlocaties

In de loop van de jaren heb ik al heel wat prachtige (buiten) trouwlocaties voorbij zien komen en dit zijn een paar van mijn favorieten:

Netl: Middenin de Noordoostpolder en op een steenworp afstand bij mij vandaan heb je de prachtige trouwlocatie Netl. Zodra je het terrein op rijd, waan je je in een andere wereld. Met verschillende plekken binnen en buiten waar je kunt trouwen, camping en groepsaccomodaties, hebben ze alle mogelijkheden om een prachtige (strand) bruiloft  te organiseren.

Havezathe den Alerdinck: Onder de bomen trouwen op een klein schiereiland en eten in een boomgaard. Wanneer je overdag buiten wil vieren en het niet erg vind om ‘s-avonds het feest binnen te organiseren, is dit een prachtige locatie.

Trouwen in het bos: Bied zoals de naam het al zegt, de mogelijkheid om te trouwen in het bos. Met verschillende locaties door Nederland geven ze veel mogelijkheden om jullie ideale bruiloft te organiseren.

Trouwen in je eigen achtertuin: (of dat van familie/ vrienden): Ik ben bevooroordeeld omdat we het zelf zo hebben aangepakt en ja het is veel werk, maar we hebben bijna net zo veel lol met op en afbouwen gehad als de dag zelf ;).

Mijn droom: Dromen komen uit wanneer je je uitspreekt toch, dus bij deze ;). Een bruiloft in het buitenland staat heel hoog op mijn verlanglijstje. Dus heb je plannen om in het buitenland te trouwen? Neem gerust contact met mij op om te informeren naar de mogelijkheden!

Vragen over buiten trouwen?

Schroom niet en stuur mij vooral een mailtje (info@momentsinlife.nl) of vul het contactformulier in. Ik denk graag met jullie mee en wanneer ik het niet weet, stuur ik jullie door naar iemand die jullie wel verder kan helpen dankzij een groot netwerk van trouwleveranciers.

Wil je meer weten over mijn werkwijze als bruidsfotograaf?