Afscheid nemen met kinderen - Moments in life

Afscheid nemen met kinderen

Afscheid nemen met kinderen

Gepubliceerd op 22 november 2022

Louise fotografeerde voor ons het afscheid van mijn schoonmoeder. Woorden kunnen eigenlijk niet in de buurt komen van de diepte in de beelden die Louise voor ons vastgelegd heeft. Haar werk geeft het afscheid weer, de foto’s samen vormen het verhaal, zoals het voor ons voelde en was in het moment. Haarscherp verbeeld. Het helpt ons nu we moeten missen voor altijd.”

Tineke

Afscheid nemen met kinderen…

…Hoe doe je dat?

Het liefst willen we onze kinderen beschermen tegen alles wat het leven moeilijk maakt. Niet zo gek ook, we willen ze natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen pijn en verdriet.

Toch is de dood onlosmakelijk verbonden met het leven. Vroeg of laat komen ze er een keer mee in aanraking. Als ouders hebben we de verantwoordelijkheid om ze zo goed mogelijk te ondersteunen en helpen in hun verdiet, maar dat is niet eenvoudig.

Jonge kinderen weten natuurlijk nog niet precies wat “dood zijn” betekent, maar dat maakt het juist zo belangrijk om erover te praten. Het is belangrijk dat ze weten dat de dood onomkeerbaar is. Om een voorbeeld te geven wanneer je zegt: “ik ben iemand verloren”* kunnen ze denken dat je gewoon wat beter moet zoeken. (*bron: devente rouwbegeleiding)

Met dit fotoverhaal (dat ik plaats met toestemming van de familie uiteraard) wil ik graag laten zien hoe goed je kinderen kunt betrekken bij een afscheid. Dat ze ieder op hun eigen unieke manier omgaan met verdriet en verlies, zelfs al hebben ze er nog amper besef van.

Afscheidsfotografie

Afscheid van de liefste oma,

Ze was de liefste oma. Stond altijd klaar voor als haar (klein)kinderen haar nodig hadden en was altijd wel in voor iets geks.

Vol verdriet, maar vooral ook liefde werd het afscheid van oma voorbereid. Een hartje werd getekend op de kist, een armbandje omgedaan die ze samen hadden uitgezocht en natuurlijk werden er knuffels heel stevig vastgehouden als troost.

Er was ruimte om te huilen en er was ruimte om te kleuren. Er was ruimte om te lachen en er was ruimte voor een knuffel. En op het allerlaatste moment was er nog een keer ruimte om oma aan te raken en te helpen met het afsluiten van de kist.

Want oma was de allerliefste die ze ontzettend zullen missen…

Liefde stopt niet waar het leven eindigt

En dat is precies wat afscheid nemen zo moeilijk maakt, maar ook de reden waarom fotografie zoveel kan betekenen.

Zou je meer willen weten over de mogelijkheden van afscheidsfotografie in al haar vormen (een herinneringsreportage bij een naderend afscheid behoort ook zeker tot de mogelijkheden.

Kijk dan gerust eens op deze pagina en schroom niet om contact op te nemen wanneer je een vraag hebt. Ik beantwoord alle vragen met liefde.