Wortels, mijn allereerste (foto)boek - Moments in life

Wortels, mijn allereerste (foto)boek

Wortels, mijn allereerste (foto)boek

Gepubliceerd op 11 november 2023

Een verhaal over het verdwijnende boerenambacht en het leven op het ritme van de seizoenen en het weer, maar ook over thuiskomen en je plek in de wereld vinden.

24 november komt mijn allereerste fotoboek Wortels uit. Het is de conclusie van mijn eerste langjarige project waar ik in totaal acht jaar aan gewerkt heb.

>>> Klik hier voor meer informatie en bestellen

Of lees eerst nog even verder 😉 verder onder de afbeelding

Zoals je misschien wel weet woon ik samen met mijn man en kinderen op een boerderij in Kraggenburg (een klein dorpje in de gemeente Noordoostpolder, Flevoland 😉 ).

Om precies te zijn heeft mijn man samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf waar we aardappels, uien, suikerbieten, tarwe, veldbonen en wortelen telen.

Naast dat het voor mij als fotograaf natuurlijk een feest is om op zo’n ‘fotogenieke’ plek te mogen wonen, is het daarnaast ook echt een manier van leven dat ik echt heb moeten leren en wat niet vanzelf ging.

Leven op het ritme van de seizoenen en het weer…

We leven namelijk op het ritme van de seizoenen en het weer. Dat betekent vaak met mooi weer hollen en met slecht weer stilstaan. Het werk op de boerderij gaat altijd voor en daar zal ik mijn leven en mijn bedrijfsvoering op moeten aanpassen. Dat is een van de redenen bijvoorbeeld waarom ik tussen mei en juli, half september en begin november weinig tot geen geboortes aanneem. Dat gaat gewoon niet samen met de drukte op de boerderij.

Toch zou ik deze plek en dit leven voor geen goud willen inruilen. Het is mijn veilige haven waar ik rust vind en waar mijn wortels stevig verankerd zijn. Hier in deze omgeving voel ik mij veilig, een gevoel dat tot ik hier kwam wonen mij onbekend was.

Alles wat ik voel voor deze plek en dat waar ik voor leef komt tot uiting in de foto’s van mijn allereerste kunst / koffietafel / fotoboek. Een boek dat er is gekomen omdat mensen vroegen of ik iets met deze foto’s en verhalen wilde gaan doen. Het gaf een beeld van een voor velen onbekende wereld, maar er werd ook veel herkenning gevonden in mijn verhalen die een intieme en kwetsbare inkijk geven in ons leven.

Wortels is een verhaal over thuiskomen en je plek vinden in de wereld vinden.

Maar ook dit leven, onze manier van leven verdwijnt. in 1947 werden zeven boerderijen uitgegeven bij ons aan de weg. Daar zijn er nu nog maar twee van over en dit is een proces dat in heel Nederland gaande is. ‘De boer’ is haast een abstract geworden begrip in een van de grootste discussies van deze tijd. Met mijn boek (dat eigenlijk van ons is natuurlijk) wil ik dat abstract geworden begrip weer een beetje menselijkheid terug geven.

Want het boerenambacht is geen beroep, maar een manier van leven.

En Wortels is geen pamflet, maar een liefdesbrief zoals iemand dat zo mooi voor mij omschreef.

>>> Klik hier voor meer informatie en bestellen…

Boekproject Wortels, sterrennacht