Afscheid van de geiten

Louise is een fijne en leuke fotograaf. Ze heeft prachtige foto's gemaakt van onze veestapel waar wij afscheid van moesten nemen. Iets heel verdrietig, maar toch heel mooi en waardevol vastgelegd. Ik raad haar zeker aan!

Geitenboerderij

Dag meisjes, bedankt voor alles… 

Na 18 jaar moeten ze weg, verzuchtte ze met een brok in haar keel terwijl ze haar blik over haar stal vol geiten liet gaan en alsof ze het wisten, verdrongen de geiten zich om haar heen om gekroeld te worden.

18 jaar klinkt niet lang voor een boerenbedrijf en dat is het ook niet, maar als de boerin in kwestie nog maar 19 blijkt te zijn, zie je het ineens in een heel ander perspectief. Zij is letterlijk opgegroeid met haar geiten.

Doorgaan was onmogelijk

Verschillende factoren maakten het onmogelijk voor haar om op deze plek het bedrijf van haar ouders voort te zetten waardoor de boerderij lange tijd te koop kwam te staan, om met de verkoop vervolgens ineens in een stroomversnelling te komen.

Haar ouders runnen inmiddels noodgedwongen een ander bedrijf op een andere plek en dus doet ze wat ze nog kan. Met heel veel liefde deze laatste weken voor haar geiten zorgen.

Laatste herinnering

Wel wilde ze nog een herinnering voor haarzelf, haar ouders en eventuele toekomstige generaties en zo kwam ik in beeld.

Het was allemaal super last minute, dus van een kennismaking kwam het niet. Ik moet dan ook bekennen dat ik wel enigszins verbaasd was toen de deur open ging en bleek dat ik was geboekt door iemand die nog geen twintig is. Sterker nog, volgens mij is zij mijn jongste klant in al die jaren dat ik werk als fotograaf Toch wist ze precies hoe belangrijk deze foto’s zouden worden en wilde ze koste wat kost dat deze foto’s nog gemaakt zouden worden.

Maar, eerlijk is eerlijk. Ik denk ook dat er maar weinig jonge mensen zijn die op deze leeftijd al zoveel verantwoordelijkheid kunnen dragen dat ze in hun eentje een boerenbedrijf, weliswaar afbouwend, draaiende kunnen houden.

Zo kwam het dat ik op het laatste moment mijn agenda leeg maakte (alle afspraken konden verzet worden), om te kunnen doen wat ik het liefste doe. Iemand fotograferen die boordevol passie en liefde doet wat ze doet en de beelden die dan ontstaan, hoe verdrietig de aanleiding ook is, zijn magisch.

Toekomst

Voor de toekomst van de boerin in kwestie ben ik niet bang. Haar droom om haar eigen geitenboerderij te beginnen staat en hoewel ze hiervoor waarschijnlijk moet uitwijken naar het buitenland, geloof ik vast en zeker dat dit haar gaat lukken.

Geitenboerderij
Boerderij
Dag boerderij
Moments in Life
Louise van den Broek
Boerderij

Afscheid nemen van de boerderij betekent afscheid nemen van je levenswerk

en vaak ook een lange familiegeschiedenis. Foto’s kunnen niet alleen steun geven in het proces van afscheid nemen, maar hoe fijn is het als de herinneringen ook bewaard blijven voor de toekomstige generaties?

P.s. Nieuwsgierig naar een kort filmpje achter de schermen?

Misschien vind je deze portfolio items ook leuk om te bekijken

Dagboek van een levensfotograaf

Als verteller van levensverhalen maak ik veel bijzondere momenten mee, vaak gepaard met een lach en een traan en ook over onze boerderij zijn er meer dan genoeg verhalen te vertellen. Nieuwsgierig naar mijn verhalen? Meld je aan en ontvang twee keer per maand een (of meerdere ;) ) bijzondere foto’s met bijbehorend verhaal in je mailbox.